Menota logoMenota logo2 Hovedside
Menota Handbook

PDF av tekster i arkivet

Som kjent må man ha en egen font for å kunne lese tekstene i Menotas arkiv, særlig de som er gjengitt på faksimilært og diplomatarisk nivå. På normalisert nivå rekker de fleste fonter langt nok. Hittil har løsningen vært å laste ned en MUFI-kompatibel font (f.eks. Andron Scriptor Web) fra denne nettsiden: http://www.mufi.info/fonts.

Problemet med denne løsningen er at brukerne av arkivet må foreta nedlasting og installasjon av fonten. Dette er upraktisk dersom man arbeider på fellesmaskiner eller dersom man arbeider på sentraliserte systemer. For eksempel må Windows-brukere ved universitetene i Oslo og Bergen (trolig også flere andre steder) få IT-avdelingen til å legge inn en ny font - det er ikke noe man kan gjøre selv.

Vi kan nå tilby en løsning på dette problemet, ved at man kan få generert hvilken som helst side fra Menotas arkiv i PDF. Dette gir en garantert riktig visning, og gjør bruk av fonten Andron Mega Corpus. Dermed vil også kursiven bli helt riktig.

På hver enkelt side står det nå et lite PDF-ikon i øverste linje. Om nettleseren er riktig innstilt, får man opp en PDF-versjon av siden, gjengitt i Andron Mega Corpus. Den vil være i A3 for å gi lange nok linjer, og det kan derfor være nødvendig å zoome inn litt for å gjøre den lettere å lese.

Denne funksjonaliteten gjelder også for konkordansvisningene.

Det er Sindre Sørensen ved Aksis i Bergen som har utviklet denne funksjonaliteten, på grunnlag av programmet Prince XML. Det dreier seg ikke om ferdiglagede PDF-sider, men om umiddelbar generering av PDF på grunnlag av HTML-visningen (som igjen er en transformasjon av den underliggende XML-filen).