Egils saga Skalla-Grímssonar i Wolfenbüttelbók i arkivet

Egils saga Skalla-Grímssonar foreligger i tre versjoner, A, B og C. A- og C-versjonen har vært utgitt i Editiones Arnamagnæanæ, den første, A-versjonen, i 2001 ved Bjarni Einarsson (etter forarbeider ved ingen ringere enn Jón Helgason) og den siste, C-versjonen, i 2006 ved Michael Chesnutt. B-versjonen er imidlertid ikke utgitt ennå i Editiones, og denne utgaven ser heller ikke ut til å være nært forestående.

Nå kan imidlertid Menota by på en fullverdig utgave av B-versjonen etter hovedhåndskriftet, den såkalte Wolfenbüttelbók, eller WolfAug 9 10 4to som det heter i signaturene ved Ordbog over det norrøne prosasprog. Det er Fabian Schwabe ved Universitetet i Greifswald/Tübingen som har kodet håndskriftet på tre nivåer (faksimilært, diplomatarisk og normalisert) og dessuten utstyrt det med full morfologisk annotasjon. Som navnet antyder, ligger håndskriftet i Herzog August Bibliothek i Wolfenbüttel, Niedersachsen.

Vær oppmerksom på at Wolfenbüttelbók ikke har hele teksten av Egils saga Skalla-Grímssonar, så for den som ønsker å lese verket i sammenheng, er stadig utgaven i Íslenzk fornrit et godt sted å begynne. Teksttap i de norrøne håndskriftene er som kjent snarere regelen enn unntaket.

Wolfenbüttelbók har for øvrig et lengre stykke fra Eyrbyggja saga, så nå venter vi bare på denne!


Tilbake til hovedsiden

Opprettet 22.06.2018. Sist oppdatert 22.06.2018. Vevsjef.