Menota logoMenota logo2 Hovedside
Menota Handbook

Arkivet har modtaget de første danske tekster – tilmed i runeskrift

Menota har som mål at publicere tekster på de nordiske middelaldersprog af islandsk, norsk, svensk og dansk, men hidtil har dansk glimret ved sit fravær. Nu har to danske tekster imidlertid fundet vej til arkivet, først og fremmest det særprægede håndskrift AM 28 8vo og endvidere fragmentet SKB A 120. Tilsammen udgør de to tekster omtrent 17.500 ord i løbende tekst, og begge tekster er fuldt lemmatiserede på grundlag af opslagsformerne i Gammeldansk Ordbog. Det er Paola Peratello, Universitetet i Verona, som står bag udgivelsen af teksterne, som findes under deres respektive signaturer i arkivet:

Ikke nok med at teksterne er de første i arkivet på gammeldansk, de er også skrevet med runer; AM 28 8vo er nok bedst kendt under navnet Codex Runicus. I udgaverne er runeskriften gengivet som runer på det faksimilære niveau og translittereret til latinsk skrift på det diplomatariske niveau, og begge er støttet af letlæselige farvefaksimiler af håndskrifterne. Som i andre annoterede tekster i arkivet vises lemmaformen, når man klikker på et ord på et af de to tekstgengivelsesniveauer.

Udgaven af Codex Runicus er en central del af Paola Peratellos doktorafhandling, som hun forsvarede ved Universitetet i Verona d. 24. februar 2023. De eksterne medlemmer i komiteen var Luca Panieri (Milano) og Alessia Bauer (Paris), mens hovedvejleder var Maria Adele Cipolla (Verona) og bivejleder Odd Einar Haugen (Bergen).

I Menota ser vi frem til at modtage flere tekster på dansk – der er nok at tage af!

Paola Peratello præsenterer kodningen af Codex Runicus på den skandinaviske sommerskole, afholdt i Reykjavík, d. 18. august 2022.